Audio CD maszter készítés – 2. rész: Alcsatorna adatok

Sorozatunk második részében az AUDIO CD-k alcsatorna adataival, közismert nevén a CD-TEXT-el foglalkozunk. A “red book” szerinti, vagyis a szabványos AUDIO CD-k részeként különböző adatokat tárolhatunk az AUDIO CD tartalmára vonatkozóan, amit az arra képes lejátszók értelmeznek, megjelenítenek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a CD-lejátszó kiírja a számok címét és előadóját.

Ennek a cikknek nem célja, hogy technikailag bemutassa a CD-text működését, csupán annak gyakorlati alkalmazásáról szól.

Számítógépünk felkészítése CD-text írására és olvasására

Míg a legtöbb CD-író képes fizikailag alcsatorna adatok olvasására, addig elmondhatjuk, hogy egy windowsos gépen segéprogramok telepítésére van szükség, hogy CD-textet tudjunk beolvasni. A windows media player és a winamp plugin nélkül nem képes CD-textet megjeleníteni. A média player-hez létezik a wmpCDtext nevű kiegészítés, amit nem ajánlunk, mert egész egyszerűen nem jó. Ha egyáltalán beépül, és beolvas CD-textet, akkor szépen megjelenít, de sajnos egy adatbázis file-ba le is tárolja ezt, és ha legközelebb egy már beolvasott CD-vel találkozik, akkor nem olvassa újra a CD-textet, hanem ebből a file-ból dolgozik. Elvileg lehetőség lenne az adatok manuális újraolvasására, de ez a funkció sem működik. Tapasztalatból mondhatom, hogy maszter készítésekor, teszteléskor mindig az aktuális CD-textet kell látnunk, különben órákig keressük a nem létező hibát. Azt javasoljuk ne telepítsetek plugint, helyette:

Exact Audio Copy (EAC)

Ez az ingyenes program az audiofil grabberek kedvence. A legjobb grabbelő program, vagyis leginkább arra jó, hogy műsoros audio CD tartalmát a számítógépre húzzuk. Nem a legegyszerűbb, inkább tapasztalt felhasználóknak szól. Mivel mi nem grabbelünk, hanem éppen, hogy masztert készítünk, ezért azt a funkcióját használjuk, hogy képes az aktuális CD-text beolvasására és megjelenítésére.

Telepítsük a szoftvert, majd némi setup után (inkább bízzunk rá minden beállítást) már láthatjuk is, hogy melyik CD drive-ról szeretnénk adatot kapni. Ez lehet akár virtuális drive is, tehát – ha eddig nem tettük meg – telepítsük a deamon tools szoftvert. (Fontos megjegyezni, hogy nem mindig ismeri fel, hogy a CD-írónk képes CD-textet megjeleníteni, ezért a munka során használt drive-ot válasszuk ki EAC-ban, majd az EAC menü > Drive options-ban az OFFSET / Speed menüben pipáljuk be a CD-text read capable drive opciót.

Ha ez kész, akkor helyezzünk be a drive-ba egy textes CD-t és lássuk az eredményt:

Az beolvasott CD-text megjelenik, és ellenőrizhetjük. Az alábbi menüben pedig az éppen aktuális adatokat olvashatjuk be (ha pl. megváltoztatjuk a maszter készítésénél):

Ha felkészítettük gépünket a CD-text beolvasására, kezdődhet a valódi munka:

CD-textes AUDIO CD maszter készítése (NERO programmal)

Lehetne bonyolultabban is, de CD-textes AUDIO CD-t a NERO Burning ROM programmal kényelmesen, és jól követhetően készíthetünk. A NERO ugyan egy fizetős program, de 8-10.000Ft-ot úgy gondolom megér annak, aki komolyan foglalkozik CD készítéssel. (Aki még komolyabban, azt úgyis imgBurn-t használ, ami ingyenes, de jóval bonyolultabb a használata ilyesmire.)

Az AUDIO CD-t cikkünkban számítógépen tárolt zenefile-okból készítünk. A számokat lehetőleg tömörítetlen, CD minőségű WAV formátumban használjátok.

Indítsuk el a Nero Burning ROM-ot (ne a varázsló részét, hanem a rendes Burning ROM-ot), majd válasszuk ki, hogy AUDIO CD-t szeretnénk készíteni. Azon belül azonnal lehetőségünk van az egész CD-re vonatkozó text adatok megadására:

A kitöltés egyértelmű, de az alábbi tanácsokat fogadjátok meg:

  • Lehetőség szerint ne használjatok ékezeteket, főleg Ő-t és Ű-t. Préselésre leadott CD masztereknél pedig egyenesen tilos.
  • Csak azt a részt töltsétek ki, amiben biztosak vagytok. Pl. EAN kódot csak akkor, ha valóban igényeltetek. A CD sokszorosítója kérni fogja az erre vonatkozó papírokat.

Ha ez kész, már mehet is a számok sorrendbe állítása. Kattints az “ÚJ” gombra. A kiválasztott (WAV) fileokat szépen sorrendben húzzuk rá az AUDIO összeállításra, majd ha ez kész, akkor az egyes számokon (A CD oldalán) jobb klikk és beállítások:

Adjuk meg az egyes számok címét. Az előadót pedig szintén minden egyes számnál beállíthatjuk. Ennek pl. válogatás CD-knél van értelme, ahol nem ugyanaz az előadó.

ISRC számot csak akkor adjunk meg, ha valóban kiadta az IFPI illetékes szervezete. Magyarországon a MAHASZ. A sokszorosító kérni fogja az erre vonatkozó papírokat.

Ezzel el is készült az összeállításunk. Írjuk ki CD-re, vagy válasszuk NERO-ban az Image-Recordert és NRG file-t készítsünk. A kész CD alcsatorna adatait ez után az előzőekben már részletezett módon EAC-ban tudjuk ellenőrizni. Ha minden adat rendben van, akkor sokszorosításra, gyártásra kész az anyagunk.

Ha további kérdés merülne fel bennetek, az kommentben fel lehet tenni. Szívesen segítünk.

Tipp:

Tudtad, hogy a HDcopy.hu csapata minden leadott sokszorosítás, gyártás munkánál, amit nála rendelsz meg ingyenesen elvégzi a maszter elkészítését, beleértve a CD-textet is, gyakorlatilag bármilyen AUDIO formátumból?