Hogyan készítsünk automatikusan elinduló CD-t, DVD-t

Ha azt szeretnétek elérni, hogy műsoros CD, DVD lemezetek automatikusan elinduljon, ha a lejátszóba rakjuk, akkor íme a segítség. 

Asztali lejátszókban:

 • Az asztali CD és DVD lejászók automatikusan elindítják az Audio CD és DVD-VIDEO lemezeket. Nincs külön teendőnk.
 • Mp3, Xvid stb. tartalmat befogadni képes lejászók általában nem indítják az ilyen tartalmú lemezt automatikusan, ezt külön nem lehet befolyásolni.

Számítógépeken:

 • Amennyiben az adott számítógépen le van tiltva a lemezek automatikus indítása, akkor sajnos a lemez nem fog elindulni magától
 • Audio CD és DVD-Video lemezek számítógépen is automatikusan indulnak, ha engedélyezve vannak az operációs rendszerben. Külön nem lehet befolyásolni.
 • CD-ROM és DVD-ROM lemezek esetében a lemez elkészítésénél kell gondoskodjunk a megfelelő file automatikus elindításáról: készítsünk a lemez gyökérkönyvtárába egy “autorun.inf” nevű szövegfile-t. (Pl. notepaddel). Két fontos lehetőség van:
 1. Amennyiben a lemez tartalma az oprendszer egy másik programjában indul el (pl. böngésző, acrobat reader), akkor az alábbi autorun a lemez kezdőfile-ját az alapértelmezett programmal nyitja meg:
  [autorun]
  ShellExecute=start.html
  Name=Lemez_neve
  icon=lemez_ikon.ico 

 2. Amennyiben a lemezen saját szoftverünket szeretnénk indítani (pl. setup.exe, *.exe, *.bat, *.com), akkor az alábbi autorun-t mentsük a lemezre:
  [autorun] open=setup.exe
  Name=Lemez_neve
  icon=lemez_ikon.ico

Értelemszerűen a fileok neveit írd át a saját lemezednek megfelelően. Az ikon és a lemeznév elhagyható.

One thought on “Hogyan készítsünk automatikusan elinduló CD-t, DVD-t

 1. Pingback: Mire figyeljünk oda az elkészült CD / DVD maszter ellenőrzésekor? - HDcopy.hu Blog