Mire figyeljünk oda az elkészült CD / DVD maszter ellenőrzésekor?

Ha tartalmilag már biztos nem változik CD / DVD kiadványod anyaga, vagyis elkészült a maszter, akkor azt mindig ellenőrizni kell.

Íme néhány tipp, hogy masztered biztosan jó legyen.

 • Ellenőrizd vírusmentes-e az anyag!
  Minden esetben, lehetőleg egy fizetős, komoly, és friss vírusírtóval ellenőriztesd a lemez anyagát. Az ügyfeled gépén előbukkanó vírusriasztás nem fog jót tenni kiadványod jó hírének.
 • Elindul-e a CD magától?
  Ha azt szeretnéd, hogy lemezed elinduljon ügyfeled gépén behelyezés után, akkor erre fel kell készítened a lemezt. Leírásunkban megtalálod, hogyan kell.
 • A lehető “legbutább” gépen is fut-e a lemez?
  Az, hogy nálad gond nélkül fut a lemezen lévő multimédiás tartalom, nem jelenti azt, hogy ügyfeled gépén is biztosan minden telepítve van, ami nálad. Lehetőség szerint teszteld a lemezt egy “szűz” Windows (XP) gépen, amire külön nem telepítettél semmilyen kodeket, olvasót, stb. Ha a lemez nem fut, számíts rá, hogy lesznek ügyfelek, akiknél szintén nem fog futni. Gondold át, hol tudnál ezen javítani. Ha másképp nem, a szükséges segédprogramot mellékeld a lemezen, vagy linkeld azok letöltését az interneten.
 • SOHA NE KELLJEN FIZETŐS SEGÉDPROGRAMOT TELEPÍTENI LEMEZED TARTALMÁNAK MEGTEKINTÉSÉHEZ.
 • Adtál-e nevet lemezednek?
  CD / DVD gyártóként gyakran találkozunk azzal, hogy a gondosan előkészített maszter neve “untitled disc” vagy “my disc”. Ezt általában a CD író programok adják automatikusan a lemezeknek. Amatőr hiba. Mindig adj a lemeznek rövid (max 8 karakterben is értelmes), ékezet nélküli címet.
 • Nem maradt-e az anyagban felesleges, nem használt file?
  Mire az anyagod végleges lesz, sok file-ból biztosan több verzió is készül. A maszteren már mindenből csak a végleges, letisztázott file maradjon. A többit töröld.
 • Ne számíts arra, hogy más észreveszi a hibát.
  Annak ellenére, hogy a lemezgyártóknak kötelessége a maszter fizikai ellenőrzése, ez nem jelenti azt, hogy a fenti hibákat észreveszik, és kijavítják. (Persze vírusellenőrzést mindig végzünk.) Szánj rá időt, és ne csak tartalmilag legyen tökéletes a kiadványod. Tartsd szem előtt az apró dolgokat is.