Mit jelent ByeAlex győzelme?

Szombat este óriási meglepetésre ByeAlex Kedvesem című dalával nyerte az Eurovíziós dalfesztivál hazai versenyét a Dalt, így májusban ő utazik Malmőbe. Óriási meglepetés, mert minden sajtóhír Radics Gigit, Pál Déneséket, vagy Kállay Saunders Andrást tartotta esélyesnek.

Mi történt?

Hogy nyerhetett egy “hamiskás” fiú, aki egy nagyon egyszerű, semmiképp sem “Eurovíziós” dallal jelentkezett? A döntőre 240.000 szavazat érkezett, ami rengeteg. Ennyi azért jöhetett össze, mert nem emeltdíjas volt a szavazás: és így lehetőséghez jutott szavazni egy olyan réteg, aki elvből, vagy mert nem érdekli, vagy mert nincs rá pénze, nem szavaz a szokásos tehetségkutatókra, vagy azok versenyzőire. Egy X-faktorban nincs igazi tét, valójában teljesen mindegy ki nyer.

Fiatalok

A fiatalok mindig is szerették az antihősöket, az egyedi fickókat. Nézzük meg, hogy a rengeteg nyári fesztiválon alig akad olyan magyar fellépő, akinek a dalait nemzető főadó, a Class FM is játssza. A fiatalok mást hallgatnak, másokért rajonganak. Óriási tévedés, hogy Radics Gigi, vagy Vastag Tamás lenne a fiatalok kedvence. Sosem lesz az, akit annyira nyom a média, mert minden tini szeretne egyedi lenne, egyéniséget kialakítani, ami régebben lehetett Kispál és a Borz másolt kazettán, később Quimby másolt cédén, az most legyen ByeAlex facebookos, twitteres letöltésekkel, meg Youtube videókkal.

Idősebbek

Alex egy nagyon szimpatikus srác, olyan, akiben egy nagymama az unokájára ismert, vagy olyan, akivel bármikor összefuthatunk az egyetem aulájában. “Végre” szavazhatunk ilyenre is, nem csak a tehetségkutatós – túl tökéletes – produkciókra. Kapjon egy esélyt ő is, működött a népmesei fordulat.

A zsűri

A zsűri a játékszabályokat nagyon ügyesen alakította: a 8 döntős produkcióból 4-et válogattak ki, és onnantól kezdve a döntést átadták a közönségnek, elejét véve annak, hogy rájuk lehessen fogni az esetleges malmői sikertelenséget. Nem tudom Alexet véletlenül, szánalom pontokkal juttatták-e be, elfelejtve, hogy őt már a döntőig is a közönség vitte el, vagy egyszerűen véletlenül került be a 4-be, mert a zsűritagok nem tudnak számolni. (Véletlen volt, hogy a női műsorvezető végig ellenőrizte az előre felírt sorrendet, hogy ne lehessen manipulálni? Miért volt erre külön szükség?)

A jövő

ByeAlex májusban fellép az Eurovízión, végre elvárások nélkül. Most végre nem lesznek győzelmi esélylatolgatások, Alex lazán, nyugodtan ki tud menni, és előadni a saját dalát, mert ne feledjük el, hogy nagyon kevés olyan dal akadt a válogatón, amit az írt, aki az előadó is volt, és szerintünk ez nagyon tisztelni való.