Taylor Swift – Rekord CD eladás és Spotify botrány

-Crazier-taylor-swift-13098561-1920-1032

Egy hete robbant ki a botrány a világ egyik jelenlegi legnépszerűbb énekesnője Taylor Swift és a vezető zenestreaming szolgáltató a Spotify között. Az énekesnő kiadója (Big Machine) megelégelte, hogy Swift dalai után a Spotify csak “aprópénzt” fizet, ezért az egész Taylor Swift katalógust eltávolították a Spotify-ról.

Természetesen a Spotify azonnal reagált. Állítja az elmúlt 2 évben több mint 2 millárd dollár jogdíjat fizetett az előadóknak, és kioktatták Swift-et, hogy mennyivel jobban jár még így is, mint a kalózkodással, mert azután semmit sem kap.

Az ügy most egy újabb ütésváltással folytatódik, ugyanis a Big Machine nyilvánosságra hozta, hogy idén a népszerű énekesnő dalai után mindössze 500.000 dollár jogdíjat fizetett nekik a Spotify, ami kevesebb, mint 50.000 eladott album értéke, sőt kevesebb még annál is, mint amit pl. a Vevo fizet a Taylor Swift videoklippek után.

Taylor-Swift-1989-Deluxe-2014-1200x1200-615562

Taylor Swift és az 1989 album

A Big Machine döntésében minden bizonnyal nagy szerepet játszott az is, hogy Taylor Swift legújabb albuma az 1989 őrületesen jól fogy CD-n. Az első album lett idén, ami átlépte – 1 hét alatt – az 1 millió eladott példányt. (A CD-k különlegessége, hogy az egyes példányokba 13 polaroid fényképet csomagoltak, és nem lehet előre tudni, melyik tokban milyen képek vannak.) Nem csoda, hogy ekkora siker mellett, ami mindig magával húzza az előadó régebbi lemezeinek fogyását is megfontolandó volt: beáldozzák a Spotify hallgatókat a CD vásárlókért.

Kevés vagy sok az 500.000 dollár?

Félmillió dollár rengeted pénz, mondhatjuk, de nem az olyan globális sztárok szintjén, mint Taylor Swift. Az énekesnő és kiadója úgy érzi valós vásárlókat veszít azzal, hogy számai aprópénzért streamelhetők. Ez az oka annak, hogy eltávolították a katalógust.

Spotify a másik oldalról.

Kérdés nem fér hozzá, hogy a modern streaming szolgáltatások révén a felhasználó olcsón, sokféle eszközön és azonnal hozzájut milliónyi dalhoz, teljes albumhoz, zenei életműhöz. A modellt azonban sokan kritizálják előadói és kiadói oldalról. Az olyan nagy sztárok számára mint Taylor Swfit kevés lehet a pénz, ami a sok sok milliónyi meghallgatás után jön össze. A feltörekvő előadók pedig szinte semmire se számítsanak, hiszen – mint mi is megírtukcsupán az óriási hallgatottság hoz annyi pénzt, mint amennyit az eladott CD, vagy iTunes értékesítés.

Azt pedig, hogy a Spotify remek lehetőség arra, hogy a rajongók megismerjenek új zenéket, új zenekarokat fedezzenek fel: egyes felmérések szerint éppen erre nem jó a Spotify. Az automata algoritmus a nagy sztároknak, ismert előadóknak kedvez, mert a cél, hogy ott tartsa a hallgatókat, épp úgy, mint egy kereskedelmi rádió. A zenekaroknak saját maguk kell ismertséget elérni és rávenni a rajongókat, hogy hallgassák meg őket a Spotify-on (is).


Jól döntött a kiadó? Az biztos, hogy a zeneiparban valakinek ki kell próbálnia, milyen az élet Spotify nélkül. A nagyok közül többen követhetik majd Taylor Swift példáját, de nem valószínű, hogy a zenestreaming szolgáltatók ne terjednének tovább.